ISTORIC

Proiect finantat prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020
Componenta 1: CP14/2021- pentru regiunile mai puțin dezvoltate – Consolidarea capacitații ONGurilor
si partenerilor sociali de a se implica în formularea si promovarea dezvoltarii la nivel local
Axa Prioritara: Administrație publica si sistem judiciar accesibile si transparente
Titlul proiectului: Parteneriatul pentru Ploiesti – consolidarea capacitatii ONG-urilor si partenerilor sociali din municipiul Ploiesti si localitatile limitrofe de a se implica în formularea si promovarea dezvoltarii la nivel local
Cod proiect: 151125
STRATEGIA DE LUCRU
PENTRU PARTENERIATE DE DEZVOLTARE LOCALĂ
-septembrie 2023-
CUPRINS
I. INTRODUCERE | pg.3 |
II. CONTEXT GENERAL | pg.4 |
III. SCURTA DESCRIERE A PROIECTULUI | pg.11 |
IV. NEVOI IDENTIFICATE PE RAZA MUNICIPIULUI PLOIESTI | pg.15 |
V. SCOPUL SI OBIECTIVELE STRATEGIEI DE LUCRU | pg.20 |
VI. ACTORII IMPLICATI ÎN PROCESUL DE ELABORARE A STRATEGIEI | pg.24 |
VII. MODALITATEA DE IMPLEMENTAREA A STRATEGIEI DE LUCRU | pg.27 |
- INTRODUCERE
ASOCIAȚIA ARES’EL a implementat în perioada iulie 2022 – septembrie 2023 proiectul cu titlul: “Parteneriatul pentru Ploiești – consolidarea capacității ONG-urilor și partenerilor sociali din municipiul Ploiești și localitățile limitrofe de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local”, finanțat prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, cod SIPOCA 891/MySMIS 151125.
În cadrul subactivității SA2.2. Dezvoltarea capacitatii partenerilor sociali si a ONG- urilor prin activitati intreprinse in comun cu autoritati locale este prevăzută a se realiza strategia de lucru pentru parteneriate de dezvoltare locala viitoare de către reprezentantii ONG-urilor/partnerilor sociali în colaborare cu reprezentantii UAT Ploiesti.
În perioada mai-iulie 2023 au avut loc o serie de întâlniri organizate în mare parte la sediul Primăriei Municipiului Ploiesti în baza Parteneriatului de Dezvoltare Locala, dar au fost întâlniri și la Sinaia unde participantii au contribuit la creionarea strategiei de lucru pentru parteneriate de dezvoltare locala viitoare.
La aceste întâlniri au participat atât reprezentanti ai ONG-urilor/partenerilor sociali de pe raza Municipiului Ploiesti si localitatile imediat limitrofe care au dorit să se implice în aceasta activitate , cat și reprezentanti ai UAT Ploiesti.
Scopul strategiei de lucru din cadrul proiectului constă în cooperarea între ONG-uri, parteneri sociali, cetateni si UAT Ploiesti in vederea crearii de parteneriate de dezvoltare locala în beneficiul cetatenilor de pe raza Municipiului Ploiesti si localitatile imediat limitrofe.
- CONTEXTUL GENERAL
În cadrul proiectului Parteneriatul pentru Ploiești – consolidarea capacității ONG urilor și partenerilor sociali din municipiul Ploiești și localitățile limitrofe de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, Cod SIPOCA 891/MySMIS 151125 au fost identificate nevoi precum: nevoia autoritatilor locale de a beneficia de sprjinul ONG-urilor, partenerilor sociali si cetatenilor in demersurile de dezvoltare locala; nevoia de crestere a capacitatii ONG-urilor si partenerilor sociali de a se implica in formularea si promovarea dezvoltarii locale.
La nivel national, statul roman si-a asumat prin SCAP 2014-2020 „O administrație publica deschisa si receptiva la soluții inovatoare – În conceperea si furnizarea serviciilor, ca si în luarea altor tipuri de decizii, administrația publica se va sprijini pe participarea cetațenilor, implicarea experților si a actorilor cheie din societate, prin mecanisme stabile de consultare.
Astfel, autoritațile si instituțiile publice vor raspunde nevoilor societații, susținând în mod direct inițiativele acesteia. Caile de actiune pentru atingerea acestor deziderate au fost stabilite după cum urmează:
- a) un dialog real privind opțiunile disponibile;
- b) responsabilizarea celor direct afectați de opțiunile respective.
Insa, capacitatea ONG-urilor si partenerilor sociali de a se implica in formularea si promovarea propunerilor in orice domeniu administrative este mica. 52.7% din ONG-urile care au raspuns la Barometrul Liderilor ONG în 2010 nu formulasera în ultimii doi ani de activitate nicio propunere de modificare a unei decizii publice locale/nationale, iar pentru 31.5% dintre respondenþi influenþarea deciziilor la nivel central sau local era într-o mica masura sau deloc o preocupare pentru organizație (FDSC, 2010).
Acelasi studiu arata ca 1 din 5 ONG-uri (21.1%) sunt nemulțumite de abilitatea organizației de a influența deciziile la nivel local si național. In 2017, FDSC a dat publicitatii studiul „Romania 2017 – Sectorul neguvernamental – profil, tendinte, provcari” in cadrul caruia au identificat modalitatea de implicare a sectorului ONG in influentarea deciziilor autoritatilor locale prin grupurile informale initiate cu prioritate pe retelele sociale pe anumite teme de interes (ex. initierea actiunilor de protest din iarna 2017 impotriva ordonantei 13). Acest tip de actiuni au insa limitari deoarece sunt o reactie a deciziile autoritatilor si le lipseste componenta constructiva de influentare a deciziilor din etapa cristalizarii lor.
La nivel central, institutiile statului au implementant mecanisme de consultare publica pe modelul CES – ex. consultarile initiate si derulate de MIPE pentru elaborarea PNRR – organizatiile interesate se pot inscrie pentru a participa la consultari si primesc periodic materialele aflate in dezbatere.
La nivel local insa, transparenta decizionala este la inceput. Autoritatile locale publica pe site-ul propriu si la sediu propunerile legislative si in peste 95% din cazuri nu primesc niciun feed-back. Acest fapt este influentat si de refuzul cetatenilor de afiliere si astfel de trecere de la pasivitate la actiune in spatial civic.
Conform studiului FDSC din 2017 mai sus mentionat „Datele recente arata o crestere a nivelului de încredere în organizațiile neguvernamentale din România, cu un trend de apropiere de media Uniunii Europene. Astfel, sondajele Eurobarometru din perioada 2001 în 2005 arata o crestere în medie, pentru ansamblul UE, a încrederii de la 56% la 66% în 2005. Cu excepția Bulgariei (32% încredere), statele est europene din UE au niveluri ale încrederii în ONGuri peste media Uniunii (Ungaria 55%, Cehia 63%, Polonia 65% în 2005 sau Estonia 67% date din 2005).
În România, trendul a fost aproximativ constant pâna în 2011, cu valori în jur de 30%, având apoi o crestere pâna la 51% în datele din 2016.” Iata deci ca tendinta mediului ONG este de activare sociala, insa sunt necesare instrumente concrete.
Conform Baromentrului Liderilor ONG (FDSC, 2016), 26% din ONG-uri deruleaza activitati in domeniul dezvoltarii comunitare si locale (inclusiv asociații intercomunitare si ale autoritaților locale sau în care acestea sunt membre sau fondatori.
Proiectul Parteneriatul pentru Ploiesti – consolidarea capacitatii ONG-urilor si partenerilor sociali din municipiul Ploiesti si localitatile limitrofe de a se implica în formularea si promovarea dezvoltarii la nivel local răspunde la nevoile identificate astfel:
- nevoia autoritatilor locale de a beneficia de sprjinul ONG-urilor, partenerilor sociali si cetatenilor in demersurile de dezvoltare locala –elaborarea si pilotarea unui mecanism de consultare a autoritatilor si institutiilor publice cu ONG-uri, parteneri sociali si cetateni in elaborarea politicilor si strategiilor de dezvoltare la nivel local la nivelul UAT Ploiesti.
La elaborarea mecanismului au participat 50 de reprezentanti ai ONG-urilor, partenerilor sociali si autoritatilor locale, iar cetatenii au avut ocazia sa isi exprime punctul de vedere in cadrul dezbaterilor online timp de 14 luni.
- nevoia de crestere a capacitatii ONG-urilor si partenerilor sociali de a se implica in formularea si promovarea dezvoltarii locale – organizarea si desfasurarea a 5 sesiuni de curs pentru dezvoltarea competentelor sociale si civice ale 70 de persoane din cadrul personalului ONG-urilor si partenerilor sociali din UAT Ploiesti si localitatile imediat limitrofe si desfasurarea de actiuni comune intre 20 de persoane din ONG-uri, parteneri sociali si autoritati locale timp de 10 luni.
Beneficiile durabile pentru grupul țintă al proiectului Parteneriatul pentru Ploiesti – consolidarea capacitatii ONG-urilor si partenerilor sociali din municipiul Ploiesti si localitatile limitrofe de a se implica în formularea si promovarea dezvoltarii la nivel local implementat de Asociatia ARES’EL sunt următoarele:
- 50 de reprezentanti ai ONG-urilor, partenerilor sociali si autoritatilor locale din UAT Ploiesti participanti la elaborarea si pilotarea unui mecanism de consultare a autoritatilor si institutiilor publice cu ONG-uri, parteneri sociali si cetateni in elaborarea politicilor si strategiilor de dezvoltare la nivel local la nivelul UAT Ploiesti;
- 70 de reprezentanti ai ONG-urilor si partenerilor sociali din UAT Ploiesti si localitatile imediat limitrofe beneficiari de formare profesionala in domeniul cresterii competentelor sociale si civice consolidand asfel capacitatea lor de a formula si promova dezvoltarea locala;
- 20 de reprezentanti ai ONG-urilor, partenerilor sociali si autoritatilor locale și-au consolidat capacitatea de colaborare prin participarea la actiuni comune de lucru;
- Un mecanism functional de consultare a autoritatilor si institutiilor publice cu ONG-uri, parteneri sociali si cetateni in elaborarea politicilor si strategiilor de dezvoltare la nivel local la nivelul UAT Ploiesti;
- Un parteneriat functional intre ONG-uri, parteneri sociali si autoritati locale pentru dezvoltare locala.
Parteneriatul este oportun și din perspectiva exercitiului financiar 2021-2027 pentru pregatirea ONG-urilor, partenerilor sociali, cetatenilor si autoritatilor locale din UAT Ploiesti de a colabora impreuna pentru dezvoltarea si implementarea de proiecte menite sa dezvolte comunitatea locala.
III. SCURTA DESCRIERE A PROIECTULUI
Proiectul Parteneriatul pentru Ploiești – consolidarea capacității ONG urilor și partenerilor sociali din municipiul Ploiești și localitățile limitrofe de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local a fost implementat în perioada iulie 2022-septembrie 2023 de catre ASOCIAȚIA ARES’EL în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploiesti în baza Parteneriatului de Dezvoltare Locala.
Proiectul este finanțat prin Programul Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, având cod SIPOCA 891/MySMIS 151125.
Obiectivul general al proiectului Parteneriatul pentru Ploiești – consolidarea capacității ONG urilor și partenerilor sociali din municipiul Ploiești și localitățile limitrofe de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local este cresterea capacitatii ong-urilor si partenerilor sociali de a se implica in formularea si promovarea dezvoltarii la nivelul UAT Ploiesti.
Obiectivul general al proiectului mai sus mentionat raspunde celor doua nevoi identificate la nivelul UAT Ploiesti și anume:
- nevoia autoritatilor locale de a beneficia de sprjinul ONG-urilor, partenerilor sociali si cetatenilor in demersurile de dezvoltare locala –elaborarea si pilotarea unui mecanism de consultare a autoritatilor si institutiilor publice cu ONG-uri, parteneri sociali si cetateni in elaborarea politicilor si strategiilor de dezvoltare la nivel local la nivelul UAT Ploiesti.
- nevoia de crestere a capacitatii ONG-urilor si partenerilor sociali de a se implica in formularea si promovarea dezvoltarii locale.
Obiectivele specifice ale proiectului Parteneriatul pentru Ploiești – consolidarea capacității ONG urilor și partenerilor sociali din municipiul Ploiești și localitățile limitrofe de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local sunt următoarele:
OS1. Implicarea partenerilor sociali, ONG-urilor si cetatenilor in formularea si promovarea dezvoltarii la nivelul UAT Ploiesti prin dezvoltarea si implementarea unui mecanism de consultare timp de 14 luni.
Acesta se va realiza prin implementarea SA1.1. (Dezvoltarea si implementarea unui mecanism de consultare a autoritatilor si institutiilor publice cu ONG-uri, parteneri sociali si cetateni in elaborarea politicilor si strategiilor de dezvoltare la nivel local), prin atingerea R1 (Un mecanism de consultare a autoritatilor si institutiilor publice cu ONG-uri, parteneri sociali si cetateni in elaborarea politicilor si strategiilor de dezvoltare la nivel local realizat si minim 50 de persoane din rândul UAT Ploiesti si societatea civila din UAT Ploiesti si localitatile imediat limitrofe implicate în realizarea sa, doua conferinte de promovare a mecanismului), si prin indeplinirea indicatorilor IRI5S60 Parteneriate între ONG-uri / parteneri sociali si autoritati locale sprijinite în vederea susținerii si promovarii dezvoltarii la nivel local – 1 parteneriat, IR5S21 Parteneriate între ONG-uri / parteneri sociali si autoritați locale care sunt funcționale la 6 luni dupa finalizarea proiectelor – 1 parteneriat, ISRI Un mecanism de consultare a autoritatilor si institutiilor publice cu ONG-uri, parteneri sociali si cetateni in elaborarea politicilor si strategiilor de dezvoltare la nivel local, ISR Un mecanism de consultare a autoritatilor si institutiilor publice cu ONG-uri, parteneri sociali si cetateni in elaborarea politicilor si strategiilor de dezvoltare la nivel local implementat la nivelul UAT Ploiesti la 6 luni dupa finalizarea proiectului.
OS2. Dezvoltarea capacitatii partenerilor sociali si ONG-urilor de a se implica in formularea si promovarea dezvoltarii la nivelul UAT Ploiesti timp de 10 luni prin instruire practica, formare continua a 70 de pers din cadrul ONG-urilor si partenerilor sociali care vor fi certificați si 2 activitati intreprinse in comun cu autoritati locale si participarea lor la activitatile retelelor nationale si europene.
Acesta s-a realizat prin implementarea SA2.1. si SA2.2., prin atingerea R2 (Un curs de competențe sociale si civice furnizat în beneficiul a 70 de persoane din rândul ONG-urilor si partenerilor sociali din UAT Ploiesti si localitatile imediat limitrofe.
Rezultatele asteptate ale proiectului Parteneriatul pentru Ploiesti – consolidarea capacitatii ONG-urilor si partenerilor sociali din municipiul Ploiesti si localitatile limitrofe de a se implica în formularea si promovarea dezvoltarii la nivel local sunt următoarele:
- Rezultat de program 4 atins prin Rezultat de proiect 1 – Un mecanism de consultare a autoritatilor si institutiilor publice cu ONG-uri, parteneri sociali si cetateni in elaborarea politicilor si strategiilor de dezvoltare la nivel local realizat si minim 50 de personae din rândul UAT Ploiesti si societatea civila din UAT Ploiesti implicate în realizarea sa, două conferinte de promovare a mecanismului.
- Rezultat de program 4 atins prin Rezultat de proiect 2 – Un curs de competenþe sociale si civice furnizat în beneficiul a 70 de persoane din rândul ONG-urilor si partenerilor sociali din UAT Ploiesti si localitatile imediat limitrofe, 70 de persoane certificate, doua activitaþi comune ONG-uri si parteneri sociali alaturi de autoritaþile locale, o strategie de lucru pentru parteneriate de dezvoltare locala viitoare.
Astfel, proiectul prin structura sa se concentrează pe consolidarea capacitătii ong-urilor/partenerilor sociali/cetateni de a se implica în procesul de dezvoltare locala de la nivelul UAT Ploiesti.
- NEVOI IDENTIFICATE PE RAZA MUNICIPIULUI PLOIESTI
În contextul proiectului Parteneriatul pentru Ploiești – consolidarea capacității ONG urilor și partenerilor sociali din municipiul Ploiești și localitățile limitrofe de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local implementat în perioada iulie 2022-septembrie 2023 de catre ASOCIAȚIA ARES’EL în parteneriat cu Primăria Municipiului Ploiesti în baza Parteneriatului de Dezvoltare Locala au fost identificate în cadrul diferitelor întalniri între reprezentantii ong-urilor/partenerilor sociali/cetăteni si reprezentantii UAT Ploiești mai multe nevoi care vizeaza grupuri țintă diferite.
În cadrul întâlnirilor organizate la sediul Primăriei Municipiului Ploiesti în perioada noiembrie 2022-martie 2023 la care au participat reprezentantii reprezentantii ong-urilor/partenerilor sociali/cetăteni si reprezentantii UAT Ploiești au fost identificate mai multe nevoi dintre care mentionam urmatoarele categorii:
- nevoi ale organizatiilor societății civile/parteneri sociali:
- imbunatatirea politicilor publice locale;
- programe de calificare si recalificare ale expertilor din cadrul ong-urilor/partenerilor sociali realizate în parteneriat cu autoritatile publice locale;
- adaptarea Strategiei de dezvoltare locala la realitatile actuale;
- acordarea de spatii în chirie/comodat/gratuit ong-urilor pentru desfasurarea activitatilor cu grupul tinta din Municipiul Ploiesti;
- existenta unei consultari periodice privind problemele de la nivel local si rezolvarea acestora în parteneriat cu UAT Ploiesti;
- elaborarea unui mecanism de consultare intre reprezentanti ong/parteneri sociali si UAT Ploiesti;
- organizarea de targuri ale ong-urilor/partenerilor sociali periodic la nivel local in parteneriat cu UAT Ploiesti;
- existenta unei persoane de contact pentru relatia cu ong-urile/partnerii sociali;
- actualizarea sectiunii ONG de pe site-ul Primariei Ploiesti;
- acordarea de facilitati pentru ong-uri în diferite actiuni care vizeaza comunitatea locală;
- modificarea ghidului de finantare nerambursabila de la nivel local in pentru facilitarea accesului la finantare;
- acordarea de sprijin in procesul de identificare a persoanelor defavorizate, vulnerabile, etc pentru viitoare proiecte;
- acordarea de suport pentru desfasurarea activitatilor specifice ong-urilor in functie de resursele disponibile ale UAT Ploiesti si de prevederile legislative;
- organizarea de consultari periodice cu UAT Ploiesti privind politicile publice, bugete, procedurile elaborate etc;
- nevoi ale autorităților publice locale respectiv, UAT Ploiesti:
- Implicarea ong-urilor/partenerilor sociali si cetateni în rezvolvarea problemelor de la nivel local;
- Implicarea ong-urilor/partenerilor sociali si cetateni în activitati de voluntariat care sa vina in sprijinul comunitatii;
- existenta unei colaborari permanente cu ong-urilor/partenerilor sociali si cetateni;
- demararea de initiative care sa vina in sprijinul comunitatii locale;
- propunerea de proiecte care vizeaza rezolvarea problemelor locale si incheierea de parteneriate in acest sens cu ong-urile/partenerii sociali;
- identificarea de masuri concrete pentru solutionarea diferitelor probleme cu care se confrunta cetatenii, etc;
- nevoi ale cetățenilor de pe raza Municipiului Ploiesti si localitățile limitrofe:
- reabilitarea infrastructurii de drumuri și alimentãrii cu apã potabilã și canalizare;
- susținerea dezvoltãrii economice prin atragerea forței muncã tinere și prin întarirea infrastructurii de sãnãtate;
- colectarea deseurilor corespunzător făra a fi pusi in pericol cetatenii;
- existenta unor campanii de informare cu tematici diverse in randul tinerilor: selectare deseuri, voluntariat, antidrug, bullying, incluziune, antreprenoriat, sport etc;
- crearea de noi locuri de muncă;
- facilitati fiscale;
- reducerea impozitelor, taxelor;
- scrierea de proiecte pentru noi parcuri, reabilitarea blocurilor, centre de tineret, drumuri asfaltate, cantine sociale, centre sociale pentru persoanele defavorizate, centre de sport de performanta pentru copii si tineri, centre pentru batrani, reducerea poluarii etc;
- existenta de consultari cu cetatenii în procesul de elaborare a proiectelor, procedurilor, politicilor, bugetul local etc;
- vizbilitatea actiunilor reprezentantilor autoritatilor locale;
- promovarea si diseminarea informatiilor importante pentru cetateni;
- construirea de spitale moderne;
- asigurarea transportului gratuit in localitate pentru cetatenii de pe raza municipiului Ploiesti;
- modernizarea cantinelor sociale;
- modernizarea caselor de copii abandonați;
- asigurarea accesului în clãdirile publice pentru persoane cu handicap fizic (rampe, lifturi);
- campanii de incluziune si eliminare a stereotipurilor, antidiscriminare etc;
- asigurarea de tabere scolare gratuite elevilor;
- modernizarea unitatilor de invatamant etc.
Se poate constata faptul că nevoile identificate din perspectiva celor trei actori relevanti (ong-uri/parteneri sociali, cetateni si UAT Ploiesti) sunt foarte multe si fac parte din mai multe domenii de interventii. Acestea se pot solutiona prin intermediul comunicarii permanente, colaborare si actiuni concrete intre reprezentantii ong-urilor/partnerilor sociali, cetateni si reprezentanti ai UAT Ploiesti.
- SCOPUL SI OBIECTIVELE STRATEGIEI DE LUCRU
În cadrul proiectului Parteneriatul pentru Ploiești – consolidarea capacității ONG urilor și partenerilor sociali din municipiul Ploiești și localitățile limitrofe de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, cod sipoca 891/mysmis 151125, activitatea SA2.2. Dezvoltarea capacitatii partenerilor sociali si a ONG- urilor prin activitati intreprinse in comun cu autoritati locale este prevăzută a presupus si realizarea unei strategii de lucru pentru parteneriate de dezvoltare locala viitoare de către reprezentantii ONG-urilor/partnerilor sociali în colaborare cu reprezentantii UAT Ploiesti.
În perioada mai 2023-septembrie 2023 a fost implementata activitatea SA2.2. Dezvoltarea capacitatii partenerilor sociali si a ONG- urilor prin activitati intreprinse in comun cu autoritati locale.
Astfel, in cadrul acestei activitati s-au desfasurat întalniri si mese rotunde cu reprezentanti ai ong-urilor/partenerilor sociali, cetateni si reprezentanti ai UAT Ploiesti pentru a creiona o strategie de lucru pentru parteneriate de dezvoltare locala viitoare.
În urma realizarii acestor întalniri organizate atat la sediul UAT Ploiesti, cat si în Sinaia au rezultat scopul si obiectivele strategiei de lucru pentru parteneriate de dezvoltare locala.
Scopul strategiei de lucru consta în îmbunatatirea relatiilor de cooperare între autoritatea publica locala, UAT Ploiesti si sectorul societatii civile/parteneri sociali care activeaza pe raza municipiului Ploiesti si localitatile limitrofe pentru crearea parteneriatelor de dezoltare locală viitoare în beneficiul cetătenilor.
Obiectivele strategiei de lucru pentru parteneriate de dezvoltare locala sunt următoarele:
- Cresterea gradului de cooperare între UAT Ploiesti și reprezentantii ong-urilor/partenerilor sociali prin pilotarea Mecanismul de consultare a autoritatilor si institutiilor publice cu ong-uri, parteneri sociali si cetateni in elaborarea politicilor si strategiilor de dezvoltare la nivel local pe o perioada de cel putin 6 luni.
- Imbunatatirea politicilor publice locale prin participarea tuturor actorilor relevanti locali (societate civila, parteneri sociali, cetateni etc) la consultarile organizate de catre UAT Ploiesti pe o perioada de cel putin 12 luni;
- Dezvoltarea unei strategii locale de dezvoltare adaptate la nevoile actuale prin participarea activa a sectorului civil local in etapa de identificare a problemelor si solutiilor cu care se confrunta comunitatea pe perioada procesului de elaborare a strategiei.
- Cresterea gradului de informare a cetatenilor din municipiul Ploiesti si localitatile limitrofe prin intermediul campaniilor organizate de sectorul ong privind tematici diverse precum protejarea mediului, voluntariat, consigliere profesionala etc pe o perioada de cel putin 12 luni.
- Dezvoltarea de noi parteneriate/acorduri de colaborare între UAT Ploiesti si sectorul ONG pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor sub toate aspectele ei pe o perioada de cel putin 12 luni.
Grupul tinta al strategiei este format din reprezentanti ai sectorul ONG, reprezentanti ai partenerilor sociali, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, institutii, cetateni, intreaga comunitate locala.
Potrivit participantilor care au contribuit la creionarea acestei strategii de lucru, durata acesteia ar trebui sa fie pe cel putin 3 ani.
Domeniile de interventie a prezentei strategii de lucru sunt variate si cuprind: domeniul educatiei, domeniul social, cultura, sport, mediu, sanatate, etc
Asadar, se poate afirma faptul ca parteneriatul cu autoritatea publica locala, UAT Ploiesti reprezinta o garantie prin care actorii implicati pot aduce la indeplinire scopul si obiectivele pe care una dintre parti le-a propus celeilalte. De asemenea, imbunatatirea relatiilor de coooperare si implicit parteneriatul reprezinta o garantie pentru reusita proiectelor viitoare care vor viza domenii de interventii variate.
- ACTORII IMPLICATI ÎN PROCESUL DE ELABORARE A STRATEGIEI
Procesul de elaborare a strategiei de lucru pentru parteneriate de dezvoltare locala a debutat cu întalniri intre reprezentantii UAT Ploiesti, reprezentanti ai ong-urilor/partnerilor sociali, cetateni pentru identificarea nevoilor si problemelor cu care se confrunta toate partile.
Acest process a continuat cu întalnirile de tip mese rotunde in care reprezentantii reprezentantii UAT Ploiesti, reprezentanti ai ong-urilor/partnerilor sociali au creionat strategia de lucru, scopul si obiectivele acesteia.
Foarte important de precizat este faptul ca strategia de lucru pentru parteneriate de dezvoltare locala viitoare va fi afisata pe site-ul Asociatiei ARES’EL, fiind astfel disponibila tuturor pentru accesare. În situatia in care, exista noi propuneri din partea reprezentantilor sectorului ONG/parteneri sociali, cetateni care nu au putut participa din diferite motive in procesul de creionare a acesteia, acestia pot transmite propunerile lor pe adresa asociatiei în vederea analizei si includerii acestora in strategie daca este cazul.
Printre actorii implicati in procesul de pregatire si creionare a strategiei de lucru pentru parteneriate de dezvoltare locala se află următorii:
- Asociatia ARES’EL, in calitate de solicitant, a luat fiinta în iunie 2010 în baza OUG 26/2000 modificata si actualizata. S-a constituit în scopul cresterii gradului de implicare al tinerilor la viata societatii sub toate formele de manifestare ale acesteia. Printre obiectivele asociatie se regasesc: sprijinirea tinerilor romi pentru crestrea sanselor acestora de participare la viata societatii si incluziunea lor sociala, precum si monitorizarea politicilor publice din domeniul tineretului si al incluziunii sociale a grupurilor vulnerabile.
- UAT Ploiesti, in calitate de partener in baza Parteneriatului de Dezvoltare Locala, este autoritate a admnistratiei publice locale;
- Asociatia Viitorul Tinerilor – scopul asociatiei consta în integrarea tinerilor vulnerabili în societate;
- Asociatia Tinerilor Voluntari Valea Calugareasca – scopul asociatiei este de a promova voluntariatul în rândul tinerilor şi de ai mobiliza pe aceştia pentru a fi capabili să contribuie la dezvoltarea comunităţii.;
- Asociatia Ateens – scopul asociatiei este stimularea activităţilor extracurriculare ale elevilor şi profesorilor de la Colegiul Naţional Nichita Stănescu Ploieşti, reunind prin adeziune benevolă elevii din Colegiul Naţional Nichita Stănescu cu preocupări în ceea ce priveşte acţiunile educative, cultural-artistice, ştiinţifice, moral-civice şi turistice ;
- Asociatia Intreprinderea Sociala Podenii Noi;
- Asociatia Pentru Evolutie Sociala Romania;
- Directia Judeteana de Sport si Tineret;
- Asociatia Apalossa – asociatia are ca scop integrarea copiilor cu CES in societate;
- Asociatia Diabeticilor din Prahova – are ca scop desfăşurarea de programe, proiecte şi a oricăror feluri de activităţi şi acţiuni, în vederea protecţiei si promovarii intereselor si drepturilor legale ale persoanelor fizice diabetice, în faţa şi în raport cu oricare autorităţi de drept public sau privat;
- Asociatia Liga Studentilor – are ca scop asigurarea si promovarea respectarii drepturilor si libertatilor studentilor din centrul universitar Ploiesti;
- Asociația de Sprijin a Copiilor Handicapați Fizicet – se ocupă de sprijinul și ajutorul copiilor și tinerilor cu dizabilități și de familiile acestora etc.
Scopul reprezentantilor sectorului ong/parteneri sociali si UAT Ploiesti a fost acela de a colabora si de a intari relatiile de cooperare în vederea incheierii de parteneriate pentru dezvoltarea comunitatii locale.
VII. MODALITATEA DE IMPLEMENTAREA A STRATEGIEI DE LUCRU
În cadrul proiectului Parteneriatul pentru Ploiești – consolidarea capacității ONG urilor și partenerilor sociali din municipiul Ploiești și localitățile limitrofe de a se implica în formularea și promovarea dezvoltării la nivel local, activitatea SA2.2. Dezvoltarea capacitatii partenerilor sociali si a ONG- urilor prin activitati intreprinse in comun cu autoritati locale a rezultat prezenta strategie de lucru între actorii relevanti ai comunitatii locale.
În urma întalnirilor din cadrul activitatii SA2.2. Dezvoltarea capacitatii partenerilor sociali si a ONG- urilor prin activitati intreprinse in comun cu autoritati locale, participantii, în calitate de reprezentanti ai ong-urilor/partenerilor sociali si reprezentanti ai UAT Ploiesti au propus ca implementarea prezentei strategii sa se realizeze pe o perioadă de cel putin 3 ani de la finalizarea proiectului prin participarea periodica a reprezentantilor la consultarile trimestriale rezultate in urma pilotarii mecansimului. Astfel, in urma participarii periodice la aceste consultari vor fi planificate si activitatile sectorului ONG local impreuna cu UAT Ploiesti in vederea indeplinirii obiectivelor prezentei strategii de lucru. In acest sens, in luna decembrie 2023 va avea loc prima intalnire de consultare unde se va realiza o planificare impreuna cu reprezentantii actorilor relevanti participanti la activitate. Aceasta planificare va fi publicata si pe site-ul asociatiei ARES’EL.
Asociatia ARES’EL va fi initiatorul primei activitati desfasurate in colaborare cu UAT Ploiesti care va conduce catre indeplinirea obiectivului 5. Dezvoltarea de noi parteneriate/acorduri de colaborare între UAT Ploiesti si sectorul ONG pentru imbunatatirea calitatii vietii cetatenilor sub toate aspectele ei pe o perioada de cel putin 12 luni prin incheirea unui acord de colaborare pentru depunerea de noi proiecte în următoarea perioadă.
